PRIMAIRE GEGEVENS

 

AUTEUR: Herman Koch

TITEL: Het Diner

UITGEVER: Ambo | Anthos uitgevers

UITGAVE: 2009

PLAATS: Amsterdam

 

INHOUD / SAMENVATTING

 

Het boek gaat over een diner, deelnemend door het echtpaar Serge en Babette Lohman en het echtpaar Claire en Paul Lohman, de twee echtgenoten zijn broers van elkaar. Serge staat op het punt om de nieuwe minister-president van Nederland te worden, maar zijn zoon (Rick) en de zoon van zijn broer (Michel) hebben per ongeluk een zwerver vermoord. Ze dineren om dit te bespreken. De zwerver werd verbrand nadat de jongens deze aantroffen in een pinhokje toen zij wilden pinnen. Ze gooiden een lege jerrycan in het hokje, deze vatte uiteindelijk vlam.

De echtparen ontlopen telkens tijdens het gesprek het onderwerpen. Tussen het diner door verteld Paul steeds iets over zijn eigen leven dat te maken heeft met het gespreksonderwerp van dat moment, dit wordt verteld door middel van flashbacks waardoor er ook duidelijk wordt dat hij een stoornis heeft. De geadopteerde zoon van Serge en Babette, Beau, heeft het ongeluk met de zwerver gezien en chanteert Rick en Michel hiermee. Ze moeten veel geld aan hem geven, dan pas haalt hij alle filmpjes die hij van hen op internet heeft gezet eraf.

Aan het einde wil Serge door het incident van Michel en Rick zich terugtrekken uit de campagne (dit incident is nog niet bekend door de zonen), maar Babette, Claire en Paul zijn het daar niet mee eens. Deze drie kunnen hem niet overhalen en Claire heeft bedacht dat als ze Serge zouden verwonden, hij niet de persconferentie kan geven de volgende dag, waarin hij zijn terugtrekking zou aankondigen en zou vertellen dat de zonen de zwerver hebben vermoord. Dit plan wordt uitgevoerd. Op het einde verdwijnt Beau op mysterieuze wijze en het gezin van Paul leeft hun leven ‘gewoon’ verder alsof er niks is gebeurd.

TITELVERKLARING

 

Het gehele verhaal speelt zich af tijdens een diner waarbij twee broers met hun echtgenoten een afspraak moeten maken over een kwestie waarbij hun kinderen zijn betrokken.

 

MOTTO

 

Het motto is afkomstig uit het filmscript van “Reservoir Dogs” (1992) van de regisseur Quentin Tarantino. Het is een dialoog tussen twee personages:
Nice Guy Eddy : “C’mon throw it in a buck”
Mr.Pink :”Uh-huh. I don’t tip”
Nice guy Eddy: “Whatdaya mean, you don’t tip?
Mr. Pink: I don’t believe in it. “

 

COMPOSITIE EN TIJDSVERLOOP

 

Het verhaal speelt zich af in het heden. Er vinden verschillende flashbacks plaats die teruggaan tot en met de geboorte van Michel (die in het heden 16 jaar is). Het verhaal is niet chronologisch, want Paul heeft verschillende flashback’s. Het verhaal duurt dus 16 jaar en is verteld in 300 bladzijdes.

RUIMTE

 

De hoofdlijn van het verhaal speelt zich af in een chic restaurant. De naam van het restaurant wordt eigenlijk nooit gezegd. In de flashbacks van Paul gaat hij terug naar een paar verschillende plekken. Deze plekken zijn niet heel belangrijk voor het verhaal, meer om de hoofdpersoon beter te leren kennen. De genoemde plekken zijn: Het vakantie huis van zijn broer Serge in Frankrijk, de middelbare school waar hij heeft gewerkt als leraar, een hotel in Duitsland en zijn eigen huis. Een andere belangrijke plek voor het verhaal is het pinhokje waar Michel en Rick de zwerfster hebben gedood. Er is ook in het boek een korte scene waarin Paul kort uit het restaurant gaat en afspreekt met zijn zoon in het park dat dicht bij dit restaurant ligt.

De relatie tussen de plaats en het thema is simpel. In het restaurant wordt er gesproken over welke van de twee keuzes er moet worden gekozen in het dilemma. Het thema is dilemma dus deze twee hebben een verband. De andere locaties laten vooral Pauls kant zien en hoe hij zou handelen in verschillende dilemma's zoals het ziek worden van zijn vrouw. Het pinhokje vertelt meer achtergrondinformatie zodat er met een goed beeld een keuze kan worden gemaakt.

DE WIJZE VAN VERTELLEN

 

Het diner is een ik-verhaal. Zie hieronder een klein stukje uit het boek van bladzijde 145.

"Ik had de sleutel al in het slot gestoken, maar nu hurkte ik opnieuw voor hem neer. 'Moet je luisteren,' zei ik. 'Die man is geen meneer. Die man is gewoon een stuk vuil dat een hekel aan spelende kinderen heeft. Het gaat er niet om of ik hem echt een knal voor zijn kop had gegeven met die pomp. Dat had hij dan sowieso helemaal aan zichzelf te wijten gehad. Nee, het gaat erom dat hij dácht dat ik hem zou slaan, dat was al genoeg.'

THEMA

 

Het thema van het boek is dilemma. Wat moet je doen als je kind iets heel ergs heeft gedaan? Moet je net als Paul je kind beschermen voor wat hij heeft gedaan? Om zo zijn jeugd te redden. Of kun je beter net als Serge gewoon eerlijk en open kaart spelen omdat je kind er anders later trauma’s en schuldgevoelens aan overhoudt? Deze vragen leveren veel discussie op in het verhaal.

 

MOTIEVEN

 

Liefde: tot hoever kan je gaan uit liefde voor je eigen kind?
Familie: de familieband staat ook centraal in het boek. De familie Lohman zorgt goed voor elkaar, dat zie je terug als Michel 5 jaar is en Claire in het ziekenhuis ligt. Serge en Babette willen Michel dan meenemen omdat ze denken dat Paul het niet redt in zijn eentje.
Eten: Het hele boek is een diner. Elk deel van het boek begint weer met een stukje over eten.
Moord: er wordt vaak gesproken over de moord die Michel en Rick hebben gepleegd.

PERSONAGES

 
PAUL LOHMAN
Paul Lohman is een ex-geschiedenis leraar die in het verleden veel problemen veroorzaakten door zijn woedeaanvallen. Hij zijn broer eens met een pan geslagen en hij heeft de rector van de school van Michel in zijn gezicht geslagen. Hij slikt pillen voor deze driftaanvallen. Hij doet redelijk cynisch over het restaurant waar ze eten. Hij vindt de porties te klein en de prijzen te groot. Hij kan zich irriteren over van alles en nog wat, vooral over zijn broer. Ook nadat hij hoort dat zijn zoon iets verschrikkelijks heeft gedaan staat hij loyaal achter zijn kind. Paul is de hoofdpersoon in het verhaal, en een van de ouders aan tafel. We krijgen het verhaal door zijn ogen mee.

 

SERGE LOHMAN
Serge Lohman is de broer van Paul en een politicus. Hij doet alles om het grote publiek te vriend te houden. Als hij de verkiezingen wint wordt hij de minister-president van Nederland. Hij doet daarom graag voornaam in het openbaar: het eten in het dure restaurant bijvoorbeeld. Serge heeft zijn gedrag erg aangepast vanwege de verkiezingen. In zijn jeugd boerde hij bijvoorbeeld aan tafel omdat hij grote hoeveelheden cola dronk. Nu doet hij alsof hij een echte wijnkenner is. Hij ligt goed bij de vrouwen vanwege zijn openlijke charme. Maar hij heeft nog een paar onafgeleerde manieren. Hij kan goed acteren en wil zich terugtrekken uit de verkiezingen door het incident met de zwerver. Serge is de broer van de hoofdpersoon, en hij veroorzaakt veel discussie in het verhaal vanwege zijn tegenstrijdige meningen en eigenschappen.
 
BABETTE LOHMAN
Babette Lohman is veel slimmer dan haar echtgenote Serge, vindt Paul. Ze heeft hem helemaal door en doet heel sarcastisch over zijn manier van doen (bijvoorbeeld over zijn plotselinge hobby van wijnkenner). Maar aan het einde van de roman wil ze liever niet dat Serge zij terugtreden als lijsttrekker bekend maakt. Ze vindt het wel leuk om in de schijnwerpers te staan als de vrouw van de minister-president van Nederland.  Ze is flink van postuur; alles aan haar is groot, maar het is wel in proporties. Tijdens het nagerecht doet Babette heel arrogant tegen de gerant van het restaurant. Ze wil dat hij het terugneemt en maakt een beschamende scène. Babette kan dus erg dramatisch doen. Ze is de vrouw van Serge en is vaak erg emotioneel in het boek.

KEUZEOPDRACHT

Maak jouw eigen website met JouwWeb